Menţineţi sănătatea sistemului respirator

Sistemul respirator şi zona ORL sunt foarte des afectate mai ales în perioada rece, fiind principalele porţi de intrare a virusurilor şi bacteriilor în organism.

Infecțiile respiratorii acute reprezintă cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire la om. Fie că sunt localizate la nivelul superior, fie la nivelul inferior al aparatului respirator (nas, faringe, laringe, trahee, bronșii, plămâni), infecțiile acute respiratorii sunt determinate de virusuri sau bacterii care produc inflamația acută a mucoasei căilor respiratorii și/sau a plămânilor. Printre infecțiile respiratorii acute se regăsesc gripa, rinofaringita acută (răceala), pneumonia.

În general infecțiile respiratorii acute nu sunt grave și determină cel mai adesea simple rinite sau faringite. La copil frecvența acestora este mult mai mare decât la adult – în special în primii ani de viață, când majoritatea copiilor dezvoltă 6 – 8 episoade de răceală pe an. După vârsta de 6 ani frecvența episoadelor de rinofaringită acută scade, pe măsură ce sistemul imun al copilului se maturizează. De altfel, infecțiile respiratorii din primii ani de viață sunt cele care duc la dezvoltarea și maturizarea sistemului imun.

Prevenţie

Evitaţi frigul, umezeala şi aglomeraţiile.

Adaptaţi îmbrăcămintea copilului la temperatura mediului. Menţineţi un nivel corespunzător de temperatură şi umiditate în casa.

Pastraţi igiena casei! Praful este un puternic factor alergen. Este importantă ştergerea prafului în fiecare zi, curăţarea suprafeţelor cu un mai mare grad de contact cu substanţe dezinfectante şi aerisirea camerelor.

Virusurile şi bacteriile intrate în contact cu mainile îşi păstrează caracterul contagios până la 6 ore. Spălaţi-vă frecvent pe maini, cu precădere la intrarea în casă şi ănainte de mese!